واژه ای میکروب ها یا میکرو ارگانیسم، به گروهی از موجودات اطلاق می شود که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند(با انواعی از میکروسکوپ ها دیده می شوند). میکروب ها در هر پنج سلسله ی موجودات زنده یافت می شوند. برای مثال در سلسله ی جانوران پلانکتون های جانوری یا زئوپلانکتــــــون(Zooplankton)، و در سلسله ی گیاهان، جلبک های میکروسکوپی (Phytoplankton)وجود دارند. در سلسله ی آغازیــــــان (Protista) به تعداد فراوان می توان موجودات میکروسکوپی مشاهده کرد. باکتری ها هم که خود گروه دیگری از میکروب ها هستند. در میان سلسله قارچ ها هم قارچ ها میکروسکوپی فراوانی وجود دارد که عمده آنها بیماری زا هستند. حتی ویروس نیز به عنوان گروه دیگری از میکروب در نظر گرفته می شوند.
میکروب هایی که باکتریهای بد را از روده خارج می کنند:
بسیاری از باکتریها از همان بدو تولد وارد بدن ما میشوند. بهطور طبیعی لاکتوباسیلوس پلانتاروم هم از همان سنین کودکی در روده وجود دارد. کار بسیار جالب این باکتری این است که به عوامل بیماریزا داخل روده متصل شده و مانع از اثر بیماریزایی آنها میشوند. مهمترین تاثیر این باکتریها در مقابله با عوامل ایجاد کننده اسهال در بدن است.
زیتون یا کلم رنده شده آبپز به همراه ترشی باعث تقویت این عوامل محافظ در روده شما میشود اما در عین حال توجه داشته باشید که ورزش سنگین تعداد این باکتریها را کاهش میدهد. ورزشهای شدید و پر فشار تاثیر منفی روی تعداد این باکتریها دارند. برای پیشگیری از این مشکل قبل از ورزش چند تمشک یا شاه توت بخورید. تحقیقات دانشمندان لهستانی نشان داده میوههای خانواده توت تاثیر منفی استرس در بدن را کاهش میدهد چون حاوی مقادیر زیادی آنتوسیانین است.
وقتی که شما غذا می خورید، روده کوچک، معده ، کبد و لوزالمعده آنزیم هایی را برای هضم و جذب غذا ترشح می کنند که این آنزیم ها، باعث تجزیه مواد غذایی به اجزاء تشکیل دهنده آنها می شوند. یعنی کربوهیدرات را به قندها، پروتئین را به اسید آمینه ها و چربی را به گلیسرول، اسیدهای چرب و مونوگلسیریدها تجزیه می کنند که این واحد های کوچک می توانند وارد جریان خون شده و جذب بدن شوند.
اما، بسیاری از مواد غذایی گیاهی مثل انواع سبزی ها و میوه ها دارای پلی ساکاریدهای ( یک نوع کربوهیدرات) غیر قابل هضم هستند که نمی توانند توسط رود کوچک جذب شوند. در نتیجه این پلی ساکاریدهای غیر قابل هضم ( فیبرها) وارد رود بزرگ شده و در آنجا توسط باکتری هایی تخمیر شده و به شکل اسیدهای چرب کوتاه زنجیره در می آیند که حرکات روده را منظم کرده و از سرطان روده جلوگیری می کنند. همچنین جذب خون شده و مقدار کلسترول را کاهش می دهند، در نتیجه از بروز حملات و سکته های قلبی پیشگیری می کنند.
باکتری مفید در روده که باعث تخمیر فیبرهای غذایی ( مواد غیر قابل هضم ) می شود ، لاکتوباسیلوس نام دارد.
باکتری مفید لاکتوباسیلوس برای تخمیر و نگهداری شیر و غذاهای گیاهی استفاده می شود. تحقیقات اخیر نشان داده تعداد این باکتری در بدن بسیار زیاد است، طوریکه 95 در صد سلول های بدن را پوشش می دهند. این باکتری از عمل باکتری ها مضر ناشی از عفونت در بدن جلوگیری کرده و نیز از ابتلا به بیماریهای روده ای مثل کولیت زخمی1، کورون2 و سرطان پیشگیری می کنند. دو کربوهیدرات غیر قابل هضم که شامل فروکتوالیگوساکارید3 و اینولین4 می باشد ، تخریب و التهاب روده کوچک را که توسط باکتری های مولد اسهال بوجود می آیند، بهبود می بخشند. تحقیقات متعدد ثابت کرده است فلور طبیعی روده ( باکتری مفید روده) از بروز سرطان که توسط مواد سرطان زایی مثل ماده سرطان زای روده موش بنام 1 و 2 دی متیل هیدرازین5 ایجاد می شود، جلوگیری می کند. این کربوهیدرات های غیر قابل هضم جذب املاح، کلسیم، منیزیم، روی و آهن را افزایش داده و از پوکی استخوان در حیوانات جلوگیری می کنند.
باکتری و هضم غذا:
وقتی مشغول خوردن لبنیات هستید بیفیدوباکتریوم انیمالیس علائم سندرم روده تحریک پذیر را برطرف میکند. این باکتری زمان عبور غذا از روده بزرگ را تا ۲۱درصد کاهش میدهد.
برای تقویت این شرایط میتوانید موقع شام یک موز بخورید یا اگر میخواهید چیز بزرگتری بخورید بروید سراغ پاستا یا لازانیا. این قبیل غذاها فروکتو الیگوساکارید هستند. کاری نداشته باشید که این مواد چه هستند، فقط بدانید که اینها باعث تکثیر این باکتریها میشوند. جمعیت زیاد این باکتریها باعث میشود غذای شما سریعتر هضم شده و معده خیلی سریع خالی شود.
باکتری عامل ایجاد جوش و پیر پوستی:
این مشکلی دائمی بهخصوص در جوانان است و بسیاری از مردم برای درمان آن به پزشک مراجعه میکنند. در بیشتر موارد جوش و برجستگیهای روی پوست به واسطه استافیلوکوک طلایی ایجاد میشود. این باکتری روی پوست اغلب افراد یافت میشود. در عین حال این باکتری میتواند عامل ایجاد بیماریهای خطرناک دیگری هم باشد. اگر استافیلوکک طلایی از پوست عبور کند میتواند باعث ایجاد مننژیت یا ذاتالریه شود.
این باکتریها با تعرق از بین می روند. درمیسیدین که برای استافیلوکک طلایی سمی است یک آنتیبیوتیک طبیعی است که در عرق بدن یافت میشود. سعی کنید دستکم یکبار در هفته در برنامه ورزشی خود تمرینات با شدت بالا را بگنجانید. با این کار ضربان قلب بهشدت افزایش یافته و باعث عرق کردن شما میشود. برای هر برنامه ورزشی از یک حوله تمیز استفاده کنید تا تجمع این باکتری روی پوست به حداقل برسد. استفاده از حولههای کاغذی که یکبار مصرف هستند بهترین گزینه است.

رودهی انسان مملو از باکتریهایی است که برخی از آنها هنوز شناخته شده نیستند. این باکتریها به هضم غذا و جذب مواد مغذی کمک میکنند. علاوه بر این در حفاظت از دیوارههای روده هم نقش دارند. باکتریهای رودهای ممکن است در تنظیم وزن بدن و همچنین جلوگیری از بیماریهای خودایمنی هم موثر باشند
میکروب روی موبایل:
باکتریهای مضر میتوانند در مکانهایی تجمع کنند که به ذهن شما هم نمیرسد. فقط فکر کنید که باکتریای وجود دارد که میتواند باعث خارش انگشتان شما شود. کورینه باکتریوم مینوتیسیموم واقعا میتواند خارش شدیدی در پوست ایجاد کند. بنابر تحقیقات دانشمندان انگلیسی این باکتری عامل قرمزی روی صفحات لمسی(touch) زندگی میکند.
قرار دادن پوشش روی صفحه کلید و تمیز کردن مرتب صفحه لمسی و کیبورد یکی از راههای پیشگیری از تجمع این باکتری است. در عین حال بهتر است بعد از استفاده از این لوازم دستها را بشویید. فقط یادتان باشد برای پیشگیری از تجمع مجدد آنها بعد از شستن دستها را بههم نمالید و حتما دستها را خشک کنید.
محافظ دستگاه گوارش و تنظیم اشتها:
حتما اسم هلیکوباکتر پیلوری به گوشتان خورده است. ماجرا از این قرار است که وقتی هنوز در گهواره هستید این باکتری معروف وارد دستگاه گوارش شما شده و به شما کمک میکند تا در طول زندگی وزن متناسبی داشته باشید. این باکتری هورمونهای تنظیم اشتهای شما را کنترل میکند.
بنا بر نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه کپنهاگ دانمارک، خوردن روزی یک عدد سیب باکتریهای بد را از بین میبرد. سیب اسید لاکتیک تولید میکند که اغلب باکتریها از آن فراری هستند ولی هلیکوباکتر پیلوری آن را دوست دارد. میکروبهای خوب از ارسال سیگنالهای گرسنگی در بدن جلوگیری کرده و هر کاری میکنند تا دست شما به طرف ظرف شیرینی و بیسکویت نرود بنابراین نباید اجازه داد این باکتری مفید به این راحتیها از دست برود. با این حال این باکتری معایبی هم دارد. هلیکو باکتر عامل اصلی ایجاد زخم معده است. برای پیشگیری میتوانید داخل ساندویج بیکن و تخم مرغ یک مشت اسفناج بریزید. تحقیقات دانشمندان دانشگاه اوپسالا سوئد نشان داده نیترات موجود در برگهای سبز جداره معده را ضخیم کرده و بافت معده را در برابر اسید زیاد محافظت میکند.
فایده و خطر باکتری کولای:
اشریشیا کولای یا به عبارت سادهتر ای کولای میتواند باکتری بسیار خطرناکی باشد. نگاهی به تحقیقات میکروسکوپی در باره اشیریشیا کولای نشان میدهد این باکتری سالانه مسئول ایجاد بیش از۲۰هزار عفونت در بریتانیاست. اما بد نیست بدانید این باکتری فقط زمانی که از روده بزرگ خارج میشود به حالت یک ضد قهرمان جهش پیدا میکند. وقتی این باکتری در جای صحیح خود باشد با کمک ویتامین K از سخت شدن شریانها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش میدهد.
برای اینکه این باکتری آزاری به بدن نرساند هر هفته در برنامه غذایی خود ۵ وعده لوبیا بگنجانید. فیبرهای غیر قابل جذب موجود در لوبیا هضم نمیشوند ولی از روده بزرگ عبور کرده و باعث میشوند ای کولای به تولیدات مفید ادامه دهد. لوبیا قرمز بیشترین محتوای فیبر را داشته و بعد از آن لوبیا چیتی قرار دارد. جدا از این کار که باکتریها را در جای خود قرار میدهد فیبر در اواسط بعدازظهر اشتهای شما را کاهش داده و کمک میکند تا بدن شما راحتتر مواد مغذی را جذب کند.
میکروب هایی که باکتریهای بد را از روده خارج می کنند:
بسیاری از باکتریها از همان بدو تولد وارد بدن ما میشوند. بهطور طبیعی لاکتوباسیلوس پلانتاروم هم از همان سنین کودکی در روده وجود دارد. کار بسیار جالب این باکتری این است که به عوامل بیماریزا داخل روده متصل شده و مانع از اثر بیماریزایی آنها میشوند. مهمترین تاثیر این باکتریها در مقابله با عوامل ایجاد کننده اسهال در بدن است.
زیتون یا کلم رنده شده آبپز به همراه ترشی باعث تقویت این عوامل محافظ در روده شما میشود اما در عین حال توجه داشته باشید که ورزش سنگین تعداد این باکتریها را کاهش میدهد. ورزشهای شدید و پر فشار تاثیر منفی روی تعداد این باکتریها دارند. برای پیشگیری از این مشکل قبل از ورزش چند تمشک یا شاه توت بخورید. تحقیقات دانشمندان لهستانی نشان داده میوههای خانواده توت تاثیر منفی استرس در بدن را کاهش میدهد چون حاوی مقادیر زیادی آنتوسیانین است.
وقتی که شما غذا می خورید، روده کوچک، معده ، کبد و لوزالمعده آنزیم هایی را برای هضم و جذب غذا ترشح می کنند که این آنزیم ها، باعث تجزیه مواد غذایی به اجزاء تشکیل دهنده آنها می شوند. یعنی کربوهیدرات را به قندها، پروتئین را به اسید آمینه ها و چربی را به گلیسرول، اسیدهای چرب و مونوگلسیریدها تجزیه می کنند که این واحد های کوچک می توانند وارد جریان خون شده و جذب بدن شوند.
اما، بسیاری از مواد غذایی گیاهی مثل انواع سبزی ها و میوه ها دارای پلی ساکاریدهای ( یک نوع کربوهیدرات) غیر قابل هضم هستند که نمی توانند توسط رود کوچک جذب شوند. در نتیجه این پلی ساکاریدهای غیر قابل هضم ( فیبرها) وارد رود بزرگ شده و در آنجا توسط باکتری هایی تخمیر شده و به شکل اسیدهای چرب کوتاه زنجیره در می آیند که حرکات روده را منظم کرده و از سرطان روده جلوگیری می کنند. همچنین جذب خون شده و مقدار کلسترول را کاهش می دهند، در نتیجه از بروز حملات و سکته های قلبی پیشگیری می کنند.
باکتری مفید در روده که باعث تخمیر فیبرهای غذایی ( مواد غیر قابل هضم ) می شود ، لاکتوباسیلوس نام دارد.
باکتری مفید لاکتوباسیلوس برای تخمیر و نگهداری شیر و غذاهای گیاهی استفاده می شود. تحقیقات اخیر نشان داده تعداد این باکتری در بدن بسیار زیاد است، طوریکه 95 در صد سلول های بدن را پوشش می دهند. این باکتری از عمل باکتری ها مضر ناشی از عفونت در بدن جلوگیری کرده و نیز از ابتلا به بیماریهای روده ای مثل کولیت زخمی1، کورون2 و سرطان پیشگیری می کنند. دو کربوهیدرات غیر قابل هضم که شامل فروکتوالیگوساکارید3 و اینولین4 می باشد ، تخریب و التهاب روده کوچک را که توسط باکتری های مولد اسهال بوجود می آیند، بهبود می بخشند. تحقیقات متعدد ثابت کرده است فلور طبیعی روده ( باکتری مفید روده) از بروز سرطان که توسط مواد سرطان زایی مثل ماده سرطان زای روده موش بنام 1 و 2 دی متیل هیدرازین5 ایجاد می شود، جلوگیری می کند. این کربوهیدرات های غیر قابل هضم جذب املاح، کلسیم، منیزیم، روی و آهن را افزایش داده و از پوکی استخوان در حیوانات جلوگیری می کنند.
باکتری و هضم غذا:
وقتی مشغول خوردن لبنیات هستید بیفیدوباکتریوم انیمالیس علائم سندرم روده تحریک پذیر را برطرف میکند. این باکتری زمان عبور غذا از روده بزرگ را تا ۲۱درصد کاهش میدهد.
برای تقویت این شرایط میتوانید موقع شام یک موز بخورید یا اگر میخواهید چیز بزرگتری بخورید بروید سراغ پاستا یا لازانیا. این قبیل غذاها فروکتو الیگوساکارید هستند. کاری نداشته باشید که این مواد چه هستند، فقط بدانید که اینها باعث تکثیر این باکتریها میشوند. جمعیت زیاد این باکتریها باعث میشود غذای شما سریعتر هضم شده و معده خیلی سریع خالی شود.
باکتری عامل ایجاد جوش و پیر پوستی:
این مشکلی دائمی بهخصوص در جوانان است و بسیاری از مردم برای درمان آن به پزشک مراجعه میکنند. در بیشتر موارد جوش و برجستگیهای روی پوست به واسطه استافیلوکوک طلایی ایجاد میشود. این باکتری روی پوست اغلب افراد یافت میشود. در عین حال این باکتری میتواند عامل ایجاد بیماریهای خطرناک دیگری هم باشد. اگر استافیلوکک طلایی از پوست عبور کند میتواند باعث ایجاد مننژیت یا ذاتالریه شود.
این باکتریها با تعرق از بین می روند. درمیسیدین که برای استافیلوکک طلایی سمی است یک آنتیبیوتیک طبیعی است که در عرق بدن یافت میشود. سعی کنید دستکم یکبار در هفته در برنامه ورزشی خود تمرینات با شدت بالا را بگنجانید. با این کار ضربان قلب بهشدت افزایش یافته و باعث عرق کردن شما میشود. برای هر برنامه ورزشی از یک حوله تمیز استفاده کنید تا تجمع این باکتری روی پوست به حداقل برسد. استفاده از حولههای کاغذی که یکبار مصرف هستند بهترین گزینه است.
رودهی انسان مملو از باکتریهایی است که برخی از آنها هنوز شناخته شده نیستند. این باکتریها به هضم غذا و جذب مواد مغذی کمک میکنند. علاوه بر این در حفاظت از دیوارههای روده هم نقش دارند. باکتریهای رودهای ممکن است در تنظیم وزن بدن و همچنین جلوگیری از بیماریهای خودایمنی هم موثر باشند
میکروب روی موبایل:
باکتریهای مضر میتوانند در مکانهایی تجمع کنند که به ذهن شما هم نمیرسد. فقط فکر کنید که باکتریای وجود دارد که میتواند باعث خارش انگشتان شما شود. کورینه باکتریوم مینوتیسیموم واقعا میتواند خارش شدیدی در پوست ایجاد کند. بنابر تحقیقات دانشمندان انگلیسی این باکتری عامل قرمزی روی صفحات لمسی(touch) زندگی میکند.
قرار دادن پوشش روی صفحه کلید و تمیز کردن مرتب صفحه لمسی و کیبورد یکی از راههای پیشگیری از تجمع این باکتری است. در عین حال بهتر است بعد از استفاده از این لوازم دستها را بشویید. فقط یادتان باشد برای پیشگیری از تجمع مجدد آنها بعد از شستن دستها را بههم نمالید و حتما دستها را خشک کنید.
محافظ دستگاه گوارش و تنظیم اشتها:
حتما اسم هلیکوباکتر پیلوری به گوشتان خورده است. ماجرا از این قرار است که وقتی هنوز در گهواره هستید این باکتری معروف وارد دستگاه گوارش شما شده و به شما کمک میکند تا در طول زندگی وزن متناسبی داشته باشید. این باکتری هورمونهای تنظیم اشتهای شما را کنترل میکند.
بنا بر نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه کپنهاگ دانمارک، خوردن روزی یک عدد سیب باکتریهای بد را از بین میبرد. سیب اسید لاکتیک تولید میکند که اغلب باکتریها از آن فراری هستند ولی هلیکوباکتر پیلوری آن را دوست دارد. میکروبهای خوب از ارسال سیگنالهای گرسنگی در بدن جلوگیری کرده و هر کاری میکنند تا دست شما به طرف ظرف شیرینی و بیسکویت نرود بنابراین نباید اجازه داد این باکتری مفید به این راحتیها از دست برود. با این حال این باکتری معایبی هم دارد. هلیکو باکتر عامل اصلی ایجاد زخم معده است. برای پیشگیری میتوانید داخل ساندویج بیکن و تخم مرغ یک مشت اسفناج بریزید. تحقیقات دانشمندان دانشگاه اوپسالا سوئد نشان داده نیترات موجود در برگهای سبز جداره معده را ضخیم کرده و بافت معده را در برابر اسید زیاد محافظت میکند.
فایده و خطر باکتری کولای:
اشریشیا کولای یا به عبارت سادهتر ای کولای میتواند باکتری بسیار خطرناکی باشد. نگاهی به تحقیقات میکروسکوپی در باره اشیریشیا کولای نشان میدهد این باکتری سالانه مسئول ایجاد بیش از۲۰هزار عفونت در بریتانیاست. اما بد نیست بدانید این باکتری فقط زمانی که از روده بزرگ خارج میشود به حالت یک ضد قهرمان جهش پیدا میکند. وقتی این باکتری در جای صحیح خود باشد با کمک ویتامین K از سخت شدن شریانها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش میدهد.
برای اینکه این باکتری آزاری به بدن نرساند هر هفته در برنامه غذایی خود ۵ وعده لوبیا بگنجانید. فیبرهای غیر قابل جذب موجود در لوبیا هضم نمیشوند ولی از روده بزرگ عبور کرده و باعث میشوند ای کولای به تولیدات مفید ادامه دهد. لوبیا قرمز بیشترین محتوای فیبر را داشته و بعد از آن لوبیا چیتی قرار دارد. جدا از این کار که باکتریها را در جای خود قرار میدهد فیبر در اواسط بعدازظهر اشتهای شما را کاهش داده و کمک میکند تا بدن شما راحتتر مواد مغذی را جذب کند.
باکتریوفاژها در حال فرار از باکتری استرپتوکوک در حال مرگ هستند تا یک قربانی دیگر بیابند. توانایی آنها در عفونی کردن و کشتن زنجیرههای خاص ممکن است راهنمایی باشد برای درمانهای جدید برای باکتریهای مقام به آنتیبیوتیکها.