دانستنیها

علمی,تاریخ،تکنولوژی،هنر,تغذیه,هوش,ورزش,رایانه,سلامتی,اندیشه,ادبی,روانشناسی و دیگر مطالب

دانستنیها

علمی,تاریخ،تکنولوژی،هنر,تغذیه,هوش,ورزش,رایانه,سلامتی,اندیشه,ادبی,روانشناسی و دیگر مطالب

دانستنیها

در این مجموعه بیش از 1000مطلب علمی،سلامت،ورزشی،تغذیه،رایانه،... برای علاقه مندان ارائه شده است.با تشکر از توجه،انتقادات و پیشنهادات شما.مهندس مجید غفوری با تجربه 30 سال مطالعه پیرامون علوم مختلف.
majidghafouri@kiau.ac.ir
ghfori@gmail.com
پیامرسان telegram.me/metallurgydata
09356139741
مشاوره و سخنرانی

بارکد شناسایی آدرس دانستنیها
بایگانی

اصول کار با وزنه در بدنسازی 

وزنه برداری بهتر است قبل از تمرینات ایروبیک و هوازی انجام شود یا بعد آن؟
این‎که کار با وزنه را قبل از ورزش هوازی یا بعد از آن انجام دهید به خودتان بستگی دارد. تاکنون پژوهش‎ها نشان نداده‎اند که کدام ترتیب مؤثرتر و بهتر است. البته با خواندن این مقاله به نتیجه می رسید که چه زمانی برای کار با وزنه مناسب‎تر است:
کار با وزنه و دستگاههای بدنسازی می‎تواند ذخایر گلیکوژن موجود در ماهیچه‎های‎تان را خالی کند. ذخایر گلیکوژن انرژی لازم را برای فعالیت‎های کوتاه مدت و شدید یا فعالیت‎های استقامتی و بلند مدت فراهم می‎کنند. اگر ابتدا کار با وزنه را انجام دهید ممکن است بیشتر از آنچه فکر می‎کنید خسته‎ شوید، طوری‎که بعد از آن نتوانید تمرینات هوازی شدیدتر را به اتمام برسانید.
تمرینات ایروبیک می‎توانند گرم کننده‎ خوبی برای بدنسازی و کار با وزنه باشند. با این حال اگر می‎خواهید قبل از کار با وزنه تمرینات هوازی یا تمرینات ایروبیک انجام دهید، اطمینان حاصل کنید که خودتان را آنقدر خسته نمی‎کنید که نتوانید حرکات بدنسازی را به طور صحیح و کامل انجام دهید؛ زیرا انجام ناصحیح تمرینات بدنسازی می‎تواند به آسیب عضلات و مفاصل منجر شود.
در آخر، اگر می‎خواهید هم تمرینات ایروبیک و هم بدنسازی و کار با وزنه را در یک بازه زمانی انجام دهید، آزمایش کنید تا متوجه شوید، کدام روش برای شما مناسب‎تر و راحت‎تر است. برای نمونه ممکن است متوجه شوید که باید از شدت تمرینات ایروبیک یا بدنسازی تان بکاهید تا بتوانید هر دو را در یک زمان به خوبی انجام دهید. شاید هم در نهایت به این نتیجه برسید که بهتر است تمرینات ایروبیک و هوازی را در یک روز و بدنسازی را در روز دیگر انجام دهید.
برای کار با وزنه بهتر است از دمبل استفاده کرد یا دستگاه های بدنسازی؟
همیشه نوع خاصی از  تمرینات با وزنه برای همه افراد بهترین نیست. هم وزنه‎های آزاد (برای نمونه دمبل‎ها) و هم دستگاه‎های بدنسازی می‎توانند به افزایش قدرت بدنی شما کمک کنند. بنابراین انتخاب از میان این دو تا حد زیادی بستگی به ترجیح شخصی شما و مربی شما و دسترسی‎تان به تجهیزات دارد.
وزنه‎های آزاد (مانند دمبل‎ها)، همه کاره و ارزان هستند. آن‎ها همچنین حالت واقعی و انعطاف‎پذیر بدن را در طول ورزش حفظ کرده و حرکات بدنی و طبیعی‎ای را که در طول روز انجام می‎دهید به شکلی قانونمند شبیه سازی می‎کنند.
دستگاه بدنسازی نیز ابزار مؤثری در تقویت عضلات بدن هستند- البته تا زمانی که از دستگاه‎هایی استفاده کنید که با ابعاد بدن‎تان تنظیم شده باشند و اجازه دهند طیف گسترده‎ای از حرکات را با مفاصل خود انجام دهید.
در آخر این نکته مهم را مد نظر داشته باشید که نوع برنامه شما باید متناسب با سبک زندگی‎تان باشد و از آن لذت ببرید. داشتن تکنیک مناسب بسیار مهم‎تر از استفاده از وسایل خاص است.
کمربند مخصوص: آیا من به آن نیاز دارم؟
برای بیشتر افراد، پوشیدن کمربند وزنه برداری به بهبود عملکرد و محافظت از ستون فقرات کمک می‎کند، به خصوص در ورزش‎هایی که روی پشت تاکید ندارند یا تاکید کمی روی پشت دارند.اگر می‎خواهید وزنه سنگینی را بلند کنید پوشیدن کمربند، حفظ ستون فقرات را در موقعیت صحیح یادآوری می‎کند.
هنگامی که وزنه‎های آزاد را بلند می‎کنید باید این اقدامات ایمنی را رعایت کنید:
- موقعیت قرارگیری بدن و تکنیک صحیح انجام حرکت را بیاموزید. هر قدر فرم قرارگیری بدن‎تان صحیح‎تر باشد، نتیجه‎ای که خواهید گرفت بهتر خواهد بود و همچنین احتمال این‎که به خودتان آسیب برسانید کمتر خواهد بود.
- در انجام حرکات از به کارگیری پشت‎تان چشم پوشی کنید! هنگامی که وزنه‎ها را بلند می‎کنید، ستون فقرات خود را در حالت ثابت و در موقعیتی خُنثی قرار دهید. وقتی وزنه‎ها را بلند می‎کنید یا زمانی که آن ها را پایین می‎گذارید با پاهای‎تان خم یا بلند شوید، نه با کمرتان!
- کمک بخواهید.اگر وزنه سنگین بلند می‎کنید، از یک دوست بخواهید موقعیت قرارگیری بدن‎تان را مشاهده و اصلاح کند.
در کار با وزنه، انجام یک سِت بهتر است یا چندین ست؟
برای بیشتر افراد، وزنه‎زدن در یک ست ۱۲ تایی با وزنه مناسب می‎تواند قدرت بدنی و تناسب اندام را به طور مؤثری بهبود ببخشد. برای انتخاب وزنه مناسب باید وزنه‎ای را انتخاب کنید که با تکرار ۱۲باره یک حرکت با آن، عضلات‎تان خسته شوند. اگر به مرور به وزنه عادت کردید و دیگر با انجام ۱۲ حرکت با آن خسته نمی‎شدید، وزنه‎ای کمی سنگین‎تر را انتخاب کنید که تکرار ۱۲ باره یک حرکت با آن شما را خسته می‎کند و به همین ترتیب کارتان را ادامه دهید.
با این وجود اگر شما یک بدنساز یا ورزشکار حرفه ای با اهداف خاص بهبود عملکرد هستید، ممکن است به شما سفارش شود تعداد سِت بیشتری وزنه بزنید، برای نمونه ۳ ست ۱۲ تایی از یک حرکت.
بدنسازی


کاهش وزن با تغذیه ورزشی

از سال 1950 تاکنون آمار چاقی در جهان به طور مرتب سیری صعودی داشته است و هم اکنون در جهان 300 میلیون نفر دچار چاقی هستند و البته 30 درصد از کل این جمعیت دلیل ژنتیکی دارند .

در ایران ، طبق اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، شیوع چـــاقی و اضافه وزن در جمعیت 69 ـ 40 ساله ایران ، با بررسی معاونت سلامت و بیماری در سال 1378 در مردان شهری حدود 8/50 درصد و در مردان روستایی 7/28 درصد و در زنان شهری 8/66 درصد و در زنان روستایی 9/46 درصد است .

    چاقی به مقدار بیش از حد متوسط ذخیره چربی در بــدن اطلاق می شود که خود به نوع و کل تعداد سلول ها چربی وابسته است و اضافه وزن به عنوان وزنی از بدن که با توجه به قد و اندازه بدنی یک شخص ، بیشتر از وزن طبیعی و استاندارد باشد.

امروزه چاقی و اضافه وزن به عنوان یکی از بزرگترین معضلات                                 

سلامتی گریبانگیر تعداد زیادی از مردم است . دلایل اضافه وزن در فرهنگ زندگی قرن 21 ، ناشی از فقر حرکتی بر اثر مدرنیزه شدن و شهرنشینی ( پشت میزنشینی ، پله های برقی ، ابزارهای کنترل از راه دور، استفاده از کامپیوتر ، تماشای طولانی مدت تلویزیون ـ بـرای مثال ، تماشای تلویزیون هر دو ساعت احتمال به چاقی را 23 درصد و ابتلا به دیابت نوع 2 را در زنان 14 درصد افزایش می دهد ـ و... ) مصرف غذاهای چرب وغیر مفید مانند ساندویچ ،دریافت زیاده از حد انرژی ، بدغذایی ، فشارهای درونی ، استرس ها ، کم کاری غدد تیروئید ، تغییرات هورمونی بعداز سن بلوغ و یائسگی در زنان ،اختلال در عملکرد سیستم کنترل اشتها ( کمبود پروتئین موجب پراشتهایی کاذب در کودکان می شود ) .بدین ترتیب رشد اقتصادی ، مدرنیزه ، شهرنشینی ، جهانی شدن بازارمواد غذایی و تبلیغات ، چاقی و اضافه وزن را روز به روز افزایش داده اند .

روش های مرسوم کاهش وزن

اکثر افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند ، با نارضایتی ازوضعیت خود ، برای کاهش وزن به روش های متفاوتی که گاه عوارض جانبی خطرناکی دارند ، روی می آورند . روش هایی که متخصصان هیچ کدام از آنها را توصیه نمی کنند .هرچه قدرفرد چاق باشد مهم نیست ، مهم این است از چه روشی برای کاهش وزنش استفاده کند . طبق نظر پزشکان ، این کـه یک دفعه رژیم بگیریم کاملا " خطرناک است ، نه تنها فرد لاغر نشده ، بلکه آب زیرپوستی و میان بافتی خشک شده و برای چند روز اول فقط لاغر می شود ، اما بعد از چند روز به حالت اولیه باز می گردد و شاید چــــــاق تر شود ( تک غذایی، یعنی حذف یکی از وعده های غذایی مانند ناهار یا شام ، رایج ترین نوع روش رفع چاقی در افراد است . حذف یک وعده غذایی در طول روز موجب کمبود ویتامین ها و مواد معدنی ضروری در بدن می شود و سلامت به خطر می افتد . در این رژیم ، هنوز ثابت نشده مصرف یک ماده غذایی می تواند در سوزاندن چربی کمک کند و سوزاندن چربی ها فقط زمانی اتفاق می افتد که یاانرژی دریافتی کاهش یابد یا فعالیت بدنی برای سوختن چربی و مصرف انرژی افزایش یابد . از آن جایی که این امر هیچ تاثیری در سوزاندن چربی ها ندارد ( تک غذایی ) تبلیغات یک ماده غذایی سوزانده چربی را نوعی تقلب و کلاهبرداری است .برنامه های تک غذایی بسیار کم انرژی و کم کالری هستند و به خصوص در دراز مدت اثرات مخربی بر سیستم عصبی می گذارد ، چون مواد نشاسته ی کمی به بدن می رسد .استفاده از داروهای کاهش وزن در کوتاه مدت موجب سوء هاضمه ، کاهش قدرت شنوایی ، بینایی و تفکر و در بلند مدت در سنین کهولت موجب تاثیر سوء در قدرت فکری ، جنسی و غدد داخلی می شود و در جوانان نیز اختلال در رشد ، توارث و معلولیت های جسمی را در پی خواهد داشت .ضمنا " استفاده از ابزارهایی چون دستگاه های لرزاننده ، ماساژ دهنده ، کمربندهای کش دار ، ترموتراپی ، ماساژ درمانی ، طب سوزنی ، کرم ها ، پمادها  ژل ها ، سونا و گوشواره های لاغری فقط  سایز افراد را کاهــش می دهد و هیچ تاثیری در سوختن چربی ها ندارند 

کارشناسان تغذیه و تربیت بدنی معتقدند برای درمان چاقی و کاهش وزن باید صبر و حوصله به خرج داد و اسیر تبلیغات نشد تا بتوان بدون عجله به کاهش وزن دلخواه دست یافت

بلافاصله بعدازخوردن غذا ورزش نکنید

وقتی فرد ورزش می کند ، قلب ، خون را با سرعت بیشتری به جریان می اندازد . پس از خوردن غذا ، خون بیشتری به طرف معده سرازیر شده ، که به عمل هضم غذا کمک کند . بنابراین دراین هنگام باید فعالیت بدنی ، کمتر باشد . اگر در این زمان که خون بیشتری به سمت معده جریان دارد ، ورزش کنید ، به قلب چندین برابر فـــشار وارد می شود . البته قدم زدن پس از غذا مفید بوده و باعث هضم سریع غذا می شود.

باتشکر  مجید غفوری