برای عملکرد بهتر در امتحان توصیه های زیر را بکار بندید:
۱-
با آمادگی کامل و به موقع در سر جلسه امتحان حاضر شوید. وسایل مورد نیاز
مثل مداد، خودکار، ماشین حساب، لغت نامه و ساعت را به همراه داشته باشید.
با این کار همه چیز در دسترس شما خواهد بود و نیازی به قرض گرفتن وسایل
دیگران پیدا نخواهید کرد.
۲- با اطمینان خاطر و آرامش کامل در امتحان شرکت کنید. مثبت اندیشی کنید. همواره این جملات را در ذهن خود تکرار کنید: ” من برای امتحان کاملا آماده ام و به خوبی از عهده آن برمی آیم. ” نگرانی را از خود دور کنید. هر گاه احساس نگرانی کردید، چند نفس عمیق بکشید تا آرام شوید. قبل از امتحان با دوستانتان راجع به اضطراب و دلشوره صحبت نکنید. بهتر است بدانید که نگرانی همچون یک بیماری مسری قابل سرایت به دیگران است.
۳- آرام ولی هوشیار باشید. اگر حق انتخاب دارید، مکان مناسبی را برای نشستن انتخاب کنید. نیمکتی را انتخاب کنید که بر روی آن فضای کافی برای کار داشته باشید. به پشتی نیمکت تکیه دهید و راحت باشید.
۴- در ابتدا نگاهی گذرا به سؤالات بیندازید. حدودا ۱۰% از وقت خود را برای این کار صرف کنید. کلمات کلیدی ( در سؤالات ) را مشخص کنید و برای پاسخ دادن به سؤالات زمانبندی کنید. در حالیکه سؤالات را میخوانید، نکاتی که به ذهنتان میرسد و میتوانید مفید باشد را در کنار آنها یادداشت کنید.
۵- برای پاسخگویی به سؤالات از یک برنامه منظم پیروی کنید. ابتدا به سؤالات ساده تر پاسخ دهید و بعد به آنها که نمره بیشتری دارند. سپس به ترتیب به سوالاتی پاسخ دهید که:
– مشکل تر هستند.
– جواب دادن به آنها وقت بیشتری میگیرد.
– نمره کمتری دارند.
۶- در امتحانات تستی برای انتخاب پاسخ درست دقت کنید.
– ابتدا پاسخهایی را که میدانید اشتباه است، کنار بگذارید.
– اگر تست نمره منفی ندارد، از بین پاسخهای باقی مانده، پاسخ صحیح را انتخاب نمایید و یا حدس بزنید.
– اگر امتحان نمره منفی دارد و شما دلیل خاصی برای انتخاب پاسخ خود ندارید، حدس نزنید.
– شک نکنید، معمولا اولین گزینه ای که انتخاب میکنید، پاسخ صحیح است. پس پاسخ خود را تغییر ندهید، مگر اینکه واقعا به نتیجه قطعی رسیده باشید.
۷- در امتحانات تشریحی، قبل از پاسخ دادن به سؤالات خوب فکر کنید.
– ابتدا نکات مهمی را که راجع به سؤالات به دهنتان میرسد، در چرک نویس یادداشت کنید.
– این نکات را به ترتیب شماره گذاری کنید.
– سپس آنها را تنظیم کرده و پاکنویس کنید.
۸- در پاسخ به سؤالات تشریحی، به اصل موضوع بپردازید و حاشیه نروید.
– در جمله اول موضوع اصلی را بیان کنید.
– مقدمه ای برای آن بنویسید.
– سپس موضوع را با جزئیات بیشتری شرح دهید.
– به سؤال توجه کنید و فقط به آنچه از شما خواسته شده پاسخ دهید. از توضیحات غیر ضروری و مثالهای اضافی بپرهیزید.
۹- ۱۰% از وقت امتحان را برای مرور مطالب کنار بگذارید.
– برای ترک کردن جلسه امتحان عجله نکنید.
– در انتها تمام سؤالات را مرور کنید.
– مطمئن شوید که به تمام سؤالات پاسخ داده اید.
– پاسخها را یک بار دیگر بخوانید و در صورت لزوم جمله بندی، املای کلمات و … را تصحیح کنید.
۱۰- وقتی نتیجه امتحان را گرفتید، آن را بررسی کنید.
– به اشکالات خود توجه کرده و سعی کنید در آن زمینه بیشتر مطالعه کنید.
– برای امتحانات آخر سال، سؤالات امتحانات کلاسی را دوره کنید تا اشتباهات گذشته را تکرار نکنید.
– بهترین روش یادگیری را که برای شما مؤثر بوده، انتخاب کنید.
– روشهایی که برای شما کارآیی لازم را نداشته، کنار بگذارید.
– سعی کنید بهترین روش را پیدا کرده و بر روی آن تمرین کنید تا به نتیجه مطلوب برسید.
نکاتی برای شب امتحان:
پرهیز از مطالعه پشت سرهم مطالب درسی
اگر چند ساعت مداوم و بدون وقفهای برای استراحت کردن درس بخوانید نه تنها مفید نبوده بلکه برای حافظه کوتاهمدت شما مشکل بیشتری پیش میآید. به جای اینکه در یک مدتکوتاه مغز خود را از حجم انبوهی اطلاعات پُر کنید، مطالعه خود را به بخشهای مختلف تقسیم کنید و از این قسمتها یادداشت بردارید. وقتی هر بخش را به پایان بردید سپس یادداشتها را مرور کنید تا مطالب خوانده شده در ذهن شما باقی بمانند. ورزش بهترین راه برای کاهش استرس و آزاد کردن انرژی حاصل از نشستن و درس خواندن است. فقط به خاطر داشته باشید که بین بخشهای مطالعه خود وقفه زیادی نیندازید تا از مطالب دور نشوید.
مدیریت هوشمندانه زمان
به دنبال هر ۳۰ تا ۵۰ دقیقه مطالعه، ۱۰ دقیقه استراحت پیشنهاد میشود. اگرچه این زمانبندی الزاما نباید با همین ظرافت دنبال شود اما بهتر است برای طول مدت مطالعه و استراحت خود یک محدودیت زمانی تعیین کنید. از این زمانهای استراحت برای ورزش یا تغذیه استفاده کنید. توصیه میشود در خلال این زمانهای استراحت از انجام فعالیتهایی نظیر انجام بازیهای ویدئویی و تماشای تلویزیون یا فیلم که نیاز به سوخت و ساز مغزی دارند، بپرهیزید چرا که این مسئله باعث میشود مطالبی را که میخوانید به خوبی جذب ذهن نشوند. اطلاعات دریافتی در صورتی که ۲۴ ساعت پس از مطالعه دوباره مرور شوند ۶۰ درصد بهتر و بیشتر در ذهن باقی میمانند.
محدود کردن موضوعاتی که موجب حواسپرتی میشوند
جایی را برای درس خواندن انتخاب کنید که بتوانید بهتر روی جزوهها و درسها متمرکز شوید و هنگام درس خواند در محیطی باشید که در افزایش تمرکز بیشتر به شما کمک کند. به عنوان مثال مکانی که در آنجا وسایل تفریحی زیادی وجود دارد ممکن است تمرکزتان را مختل کرده و شما را تحریک کند که کمی با پلیاستیشن بازی کنید و در این شرایط اگر یک هماتاقی درس نخوان هم داشته باشید وضع به مراتب بدتر خواهد شد. مطالعاتی که از سوی موسسه Applied cognitive psychology در سال ۲۰۱۰ میلادی انجام شده نشان میدهد افرادی که در حین درس خواندن به موسیقی گوش میدهند در امتحانات حفظی نتایج بدتری دارند. دلیل اصلی این مشکل ترانههای آهنگها هستند که باعث میشوند ذهن آدم از آنچه میخواند دور شود.
عجله ممنوع
یادگیری باشتاب و تندخوانی یکی از کماثرترین شیوههای یادگیری است. با این شیوه بسیاری از افراد تنها بخش آغازی و پایانی یک فصل طولانی را یاد میگیرند در حالی که بسیاری از مباحثی که در این میان است از دست میروند. پس وقتی شش ساعت پشت سرهم و با شتاب درس میخوانید و به جلسه امتحان میروید احتمال اینکه بیشتر چیزهایی را که خواندهاید به خاطر نیاورید، بیشتر است.
خواب کافی
انستیتو ملی قلب، ریه و عروق آمریکا اعلام کرده است جوانان بالغ روزانه به ۹ الی ۱۰ ساعت خواب نیاز دارند. مطالعات نشان میدهد در صورتی که هشت ساعت بخوابید و تا دیروقت بیدار نمانید، حافظه شما بهتر عمل میکند. مغز انسان بر اثر اختلال خواب آسیب میبیند زیرا خواب زمانی است که مغز خود را ترمیم و بازسازی میکند. مغز شما پس از دریافت اطلاعات درسی نیاز به بازسازی دارد و خوابیدن تنها راه موثر برای این مسئله است.