
در ایران، روز 15 تا22 اسفند ماه به عنوان "هفته منابع طبیعی" نامگذاری شده است که نخستین روز این هفته یعنی 15 اسفند"روز درختکاری" است.
روز درختکاری ابتدا در سال 1872 و در ایالت نبراسکای آمریکا و در تاریخ 10 آوریل (21 فروردین)، توسط فردی به نام J.Sterling Morton برگزار شد و گفته می شود که در آن روز بیش از 1 میلیون درخت کاشته شده است اما بعد از مدتی این تاریخ به آخرین جمعه ماه آوریل انتقال یافت.
امروزه بیشتر کشورهای دنیا برای روز درختکاری ارزش قائل می شوند و در این روز درخت ها و نهال های متفاوتی را می کارند. البته تاریخ این روز بستگی به آب وهوای هر کشوری متفاوت است و همگان سعی دارند زمانی مناسب از سال درختکاری را انجام دهند تا درخت بتواند رشد و نمو داشته باشد. برای مثال می توان به کشور هایی مانند آلمان، مصر، پاکستان، مکزیک اشاره کرد که روز درختکاری به ترتیب در روزهای 5 اردیبهشت، 26 بهمن، 27 مرداد و دومین پنجشنبه از ماه جولای است.
پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم در این باره کاشت درخت می فرماید:
«اگر شخصی درختی بکارد یا مزرعه ای را به زیر کشت ببرد و انسان ها،
حیوانات یا پرندگان از آن بخورند، این کار صدقه ای از طرف آن شخص شمرده می
شود».
در روایتی دیگر از معصومین (ع) منقول است که:
“حتی اگر دیدید قیامت بر پا شد و شما مشغول کاشتن درختی بودید، ازاین عمل نیک خود دست برندارید”.
و این نشانگر تاکید و توصیه اولیای اسلام به حفظ و حراست از درختان و اهمیت درختکاری است.
امروزه با صنعتی شدن زندگی درختان نقش مهم تری در زندگی افراد ایفا می کنند، از سویی مقدمات پیشرفت بیشتر صنعت و فناوری را موجب می شوند و منابع تامین کننده محصولاتی نظیر وسایل چوبی، مبلمان، لوازم التحریر (کاغذ، انواع مدادهای مختلف) الوار و هزاران محصول دیگر محسوب می شوند و از سو ی دیگر به منزله ریه های یک شهر محسوب می شوند و نقش مهمی در تامین سلامت اعضای جامعه دارند که مورد آخر از موارد قبلی اهمیت بیشتری دارد.
به دلیل فعالیت کارخانجات صنعتی و نیز افزایش وسایل نقلیه عمومی و فعالیت روزانه آنها در سطح شهرهای بزرگ آلاینده ها و گازهای مهلک و خطرناکی نظیر دی اکسید کربن در هوای شهرها فزونی یافته و سلامت افراد را تهدید می کند. و افزایش هر چه بیشتر این مواد آلاینده کاهش میزان اکسیژن در هوا را سبب می شود و این وضع نامساعد گروههای آسیب پذیر نظیر بیماران ریوی و قلبی، سالخوردگان و کودکان را بیشتر تهدید می کند. در چنین شرایطی مساله درخت و درختکاری راه حلی مناسب برای مبارزه با آلودگیهای مذکور به شمار می آید. ایجاد جنگلهای مصنوعی و فضای سبز در اطراف شهرهای بزرگ به تاسیس کارخانجات تولید اکسیژن می ماند.